Martinská slavnost

Přípravy na Martinskou slavnost začaly už v sobotu, kdy se sešly ženy-maminky ke společnému martinskému pečení. Vykrajovaly jsme dětem koníky, podkovy, srdíčka a rohlíčky a byl to příjemně strávený čas bez účasti dětí, pro které to mělo být překvapení.

Následující školkové dny jsme vyráběli s dětmi lucerničky, povídali si martinskou legendu a zpívali. Někdo chtěl mít na lampionku motiv letní bouře a jiný se zase nechtěl nechat přesvědčit, že úplně černý lampion nebude moc svítit 🙂 V lese jsme také našli příhodné tyče na lucerničky, které si děti vyřezaly nožíky a doplnily háčkem z drátku.

Samotná slavnost se konala ve středu odpoledne za účasti rodičů, sourozenců a dalších přátel. Na ohni jsme uvařili teplý čaj a děti se nemohly dočkat setmění, až budou moci zapálit lucerničky a vydat se na tajemnou stezku. Někteří si už všimli za potokem tajemných světýlek, která tam předtím nebyla. Kdo je tam jenom mohl dát?

Po setmění jsme se tedy vydali s martinskou melodií po světélkové stezce, která končila u studánky. Studánkové víle, která se nám o věžnickou studánku stará a my ji chodíme pozdravit, tentokrát vypomáhal i svítící dýňák. Některé děti si dobře pamatovaly z loňska, že za studánkou bude určitě nějaké překvapení a hned se vydaly pátrat. Společně pak hodovaly nad dobrotami od maminek.

Přestože nám Martin přivezl místo sněhu déšť, lucerničky i děti mu statečně odolávaly.

Děkujeme všem za účast i přinesené dobroty a těšíme se na další setkání!